NL | EN     LinkedIn Twitter
'beProud luistert goed wat nodig is en zorgt voor zeer verrassende werkvormen. '
· · · Mijn verhaal over Martial Arts, Yoga en docentschap
 

23-05-2016

Mijn verhaal over Martial Arts, Yoga en docentschap

Ma, je leeft al bijna 20 jaar niet meer, bedankt voor de richting in mijn leven!
Pa, fijn dat je er bent, bedankt voor het voorbeeld in het volgen van je eigen weg!

Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat ik mijn eerste ervaring opdeed in het lesgeven aan groepen. Het voelt alsof ik weer terug mijn oude pad op ga, maar dan gevoed met nieuwe inzichten, meer wijsheid  en bijzondere ervaringen rijker.  Mijn verhaal hierover wil ik graag delen, ook als een eerbetoon aan mijn moeder, die overleed op jonge leeftijd  in 1997.
Belangrijkste oorzaak van haar overlijden was haar ongezonde leefstijl. Een verdrietig einde van haar leven, die een omslag en nieuwe richting betekende in mijn leven.

Ik besloot in die periode dat ik een vitaal leven wilde. En dat ik anderen wilde helpen een vitaal en energiek leven te leiden. Dit besluit vormt nog steeds een rode draad door mijn leven en werk. Het heeft mij onnoemelijk veel gebracht.

In 1998 startte ik met lesgeven binnen sportscholen. Vooral het verzorgen van Pilates lessen gaf me veel energie en boeide me het meest. Veel mensen kwamen naar de les voor ontspanning, stressvermindering, meer energie en innerlijke balans. Ik verdiepte me in het ontstaan van spanning en stress. En manieren om te ontspannen en energiek door het leven te gaan. Om mijn les zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften van mensen die mijn les bezochten.

In datzelfde jaar maakte ik in mijn werk overdag een bepalende switch, die leidde tot waar ik nu sta in mijn werk: Het coachen en begeleiden van mensen en (management)teams. Een vak wat voelt als een hobby, waardoor prive en werk bij mij eigenlijk altijd door elkaar lopen. In 2003 heb ik gekozen voor zelfstandig ondernemerschap en heb ik mijn bedrijf beProud opgericht.
Voornaamste reden was dat ik wat ik ’s avonds deed meer wilde integreren in de trainingen die ik overdag verzorgde. Sindsdien focus ik in het coachen van mensen & groepen op het werken op meerdere niveaus: fysiek (via fysieke oefeningen), mentaal, emotioneel en spiritueel. Ik verdiep me voortdurend in methodes, die de eigen kracht en het zelflerend vermogen van mensen bevorderen.

In 2005 stopte ik met lesgeven in de avond en verdiepte ik me in Martial Arts. Met als mooie bijkomstigheid dat ik mijn reizen in het buitenland combineerde met het volgen van Martial Arts trainingen. Een mooie manier om de cultuur te leren kennen en een stap verder te komen in mijn ontwikkeling.  Bijzonder waren de reizen naar China (de 2e keer met mijn dochter van 3 jaar oud), Tsjechië, Toronto, Mexico, Los Angeles en Brazilië.
Ik kwam in aanraking met Taikiken en Kung-fu (Chinese Martial Arts vormen). Martial Arts gaf mij een interessant, nieuw perspectief op het omgaan met stress en het managen van energie. In dat jaar volgde ik ook met veel plezier kickboxtrainingen bij Vos Gym in Amsterdam.

In 2006 kwam ik op het spoor van Systema, een Russische Martial Arts vorm. Wat me boeide in Systema was de vrije opbouw van de training en oefeningen. Waarbij het volgen van principes prevaleerde boven het aanleren van technieken. Vier kernprincipes waren leidend: Ademhaling, beweging, structuur en ontspanning. Doel: minimale beweging, maximaal effect. Centraal stond lichaamsbewustwording en het vermogen om bewust en op het juiste moment (delen van je lichaam) te kunnen aan- en ontspannen. Hier leerde ik weer meer bij over de kunst van ontspannen en loslaten, zowel mentaal als fysiek.
In het jaar erop begon ik mijn training te ondersteunen met Vinyasa Yoga (een actieve (Yang) vorm van Yoga die zich kenmerkt door ademhalen en bewegen in een flow). Vanaf 2009, de geboorte van mijn dochter Karma, heb ik Yoga thuis beoefend. Voordeel hiervan was dat ik mijn eigen vorm opzocht, nadeel was ook dat ik geen feedback kreeg op mijn manier van trainen en deze deels dus niet verbeterde.

Braziliaanse Jiu Jitsu (BJJ)bracht me eind 2013 een volgende interessante stap: het testen van wat ik had geleerd tot dat moment in vol-contact sparren. En een test op het vermogen om innerlijk kalm te kunnen blijven onder externe druk (daar begeleid ik tenslotte mensen in).
Voor die test slaagde ik nou niet echt met vlag en wimpel. Oude patronen en valkuilen bleken en blijken soms hardnekkig te zijn: me laten verleiden tot een krachtspel omdat ik slecht tegen mijn verlies kan (hopeloze zaak), niet willen opgeven (met risico op blessures) en gefrustreerd raken omdat ik morgen al de beste wil zijn.
Toch en eigenlijk juist daarom blijft BJJ boeien. Deze vorm vernieuwt zich voortdurend en trekt me uit mijn beheersmatige neigingen. Het daagt me uit om te blijven bewegen, te experimenteren, grenzen op te zoeken, te ontspannen, los te laten en te anticiperen. In samenspel met anderen die steeds weer, via hun eigen spel, een andere druk uitoefenen.

Begin 2014 besloot ik dat jaar vol te focussen op BJJ, intensief te trainen en dan einde van het jaar te kijken waar ik stond. Heel veel geleerd en een resultaat behaald waar ik trots op ben: in het najaar van 2015 Europees Kampioen (NAGA). Maar ook een jaar waarin ik veel vroeg van mezelf als het gaat om het combineren van mijn werk, de tijd die ik aan mijn dochter (en partner en vrienden) wil besteden en de rust die ik nodig heb.

Begin dit jaar heb ik het roer omgegooid na een knieoperatie: Meer balans aangebracht in activiteiten die me uitdagen innerlijk kalm te blijven onder druk en activiteiten die me juist uitnodigen te vertragen en mijn innerlijke rust te voeden. Ik heb de zgn. koe bij de horens gepakt en gedaan wat al heel lang sluimerde in mijn achterhoofd:  het volgen van een Yoga docent opleiding. Heb, via de beoefening van Yoga, rustig gewerkt aan mijn herstel. Sinds kort pak ik met veel plezier en meer ontspanning BJJ weer op. De reis naar en trainingen in Brazilië vormden hierin wel hele bijzondere opstart.

En dit geeft weer voeding aan een nieuwe koers, wat ook wel weer een beetje voelt als een oude koers: het ontwikkelen en verzorgen van Yogalessen, waaronder Yogalessen voor BJJ/Martial arts. Waarbij ik ook weer nieuwe Yoga elementen integreer in de programma’s die ik verzorg voor bedrijven. Nog heel veel moois te doen en te leren dus.

Bij deze wil ik al mijn leraren bedanken voor hun inzichten, wijsheid en geduld, in het bijzonder:
Henk Heneweer (ook voor het vertrouwen om de komende tijd Yoga warming ups te mogen verzorgen. En voor het fijne welkom na mijn lange afwezigheid), 
Ron Nansink en Nadja Kotrchova, Reinoud Eleveld, Sebastian Narkun, Josafath Herrera (voor je open hart en mind), Tim Cartmell, Johan Noorloos en Daphne Koken.

« Terug